Eprint Solutions, van boek tot envelop

Interview met Kees van Kaam

Eprint Solutions maakt onderdeel uit van een grafische onderneming in Dinxperlo (sinds 1916) en is een van de oudste drukkerijen voor kaarten en enveloppen. Het van oorsprong familiebedrijf met ruim honderd werknemers, maakt veel private labels in geheel Europa. Vrijwel de gehele productie vindt in eigen huis plaats.

Kees van Kaam, sales director, vertelt met een stem waarin heel licht de tongval van de nuchtere en hartelijke oosterling doorklinkt: “Wij zijn een van de weinige in Europa die nog enveloppen maken die gevoerd zijn met zijdevoering . Om even een indruk te geven van de productie: per dag verlaten ruim 1 miljoen enveloppen het bedrijf. Maar daar blijft het niet bij zoals je zo direct zult zien. Bij Eprint Solutions is veel expertise aanwezig vanuit de oude drukkerijwereld, een expertise echter die verder reikt dan het puur grafische vak.

Er zijn bij voorbeeld boekomslagen bijgekomen en van het bedenken van speciale oplossingen ligt hier écht niemand meer wakker. Wij zijn eigenlijk groot in grote én in kleine aantallen. Onze productie is zo flexibel dat wij om kunnen schakelen van grote series naar enkele boekjes. Wij kunnen bovendien ook alle mogelijke papiersoorten leveren waaronder zeer bijzondere soorten. Deze bedrukken wij niet alleen; wij leveren deze ook door als basismateriaal aan bijvoorbeeld handenarbeidzaken en kantoorboekhandelaren.”

Fotoboeken

“Voor de fotograaf is het van belang dat deze een goed product aflevert. Het kan bijvoorbeeld een traditioneel boekje zijn, bijvoorbeeld een jubileumboekje voor een klant of een fotoboek in kleine oplagen. Dit wordt dan gebonden zodat de bladen er niet na enkele maanden of weken uitvallen, zoals bij de hotmelt-procedés. Maar wij maken ook de fotoalbums zoals tegenwoordig opgang maken. Het uitgangspunt hierbij is dat wij kwaliteit vóór laten gaan op prijs.”

Software

Van Kaam vervolgt: “Wij drukken op een HP Indigo de layouts die door de fotograaf worden aangeleverd. Wij hebben voor de fotograaf een eigen softwarepakket ontwikkeld waarmee dit volledig kan worden uitgevoerd. Er kunnen teksten mee worden gezet, montages gemaakt, kortom, het is niet zozeer een pakket met stramienen, dus de fotograaf heeft een grote vrijheid om fotoboeken vorm te geven. In die zin is het meer een dtp-pakket. Gebruikers van Indesign en Photoshop zullen veel functionaliteit herkennen. In de software worden de bestanden niet gecomprimeerd, deze blijven volledig schaalbaar. De uitvoer bestaat uit pdf’s die eenvoudig worden geupload naar de Eprint server. Door een goed colormanagement komt de fotograaf achteraf niet voor verrassingen te staan. Uiteindelijk leveren wij het kant en klaar product in tien dagen.”

Extra’s

“De mogelijkheden houden ook niet op bij een fotoalbum. Stel, de fotograaf wil zijn klanten een fotoserie laten zien. Dan laat hij een klein boekje maken met de foto’s er in waaruit zij dan zelf een selectie kunnen maken..
Na het lay-outen kunnen de klanten desgewenst online het toekomstige fotoboek doornemen en kunnen nog vóór het definitieve drukken aanpassingen worden gemaakt. Uiteindelijk wordt dan hún album gemaakt. Mocht de familie het op prijs stellen dan maken wij voor de fotograaf een kleine uitvoering van het album. Dit komt in de plaats van de traditionele nabestellingen van losse foto’s en is dus aantrekkelijker. De beeldbestanden hoeven hiervoor alleen maar te worden teruggeschaald naar een klein boekje en de omslag kan dan ook worden aangepast. Verdere opties? Bedankkaartjes. Met bedrukte enveloppen, ook in kleine series. Dit is maar een voorbeeld van de mogelijkheden die onder handbereik liggen. Voor de trouwalbums geldt dat het omslag naar believen kan worden gemaakt en zelfs gedrukt. In leer gebonden? Een luxe omslag met beeld en tekst? Wij maken gebruik van duurzame materialen die na jaren nog hun aanzien behouden. Wij maken ook bewaarcassettes, bij voorbeeld met magneetsluitingen. De fotograaf kan het zo gek niet bedenken of wij kunnen het uitvoeren.”

Naadloos

“Wij drukken digitaal. Hierin halen wij een hoge kwaliteit tezamen met een eigen inbindwijze. Wanneer een foto over twee pagina’s loopt zie je geen naad en een perfecte aansluiting van de twee helften van het beeld. De bladen kunnen zo tot het indrukwekende formaat van 80 centimeter in de breedte worden gemaakt. Het binnenwerk van de albums is een losbladig systeem, wijzigingen achteraf zijn mogelijk. Voeg hierbij ook nog de mogelijkheid van zowel matte als spiegelgladde oppervlakten en er komt een album met een bijzondere en vooral persoonlijke uitstraling ter tafel.”

Exclusief voor de fotograaf

“Onze albums worden uitsluitend aan fotografen geleverd, het is geen massaproduct. Voor de fotograaf is belangrijk dat hij er niets bijzonders voor hoeft aan te schaffen. Vanaf de eigen computer met internetaansluiting is er toegang tot alles wat er nodig is. En voor ik het vergeet, wij maken ook op mooie papiersoorten groot formaat inkjet prints, maar dat moest ik misschien maar niet hardop zeggen, dat is namelijk niet echt onze corebusiness…”.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website www.eprintpro.nl.